Haha, i ja sam se nasmejao.

@ Ryan
Imao sam do sada samo jednog rota sa problematicnim paraanalnim zlezdama. Promene koje bi dovele do perforacije zlezde kod rota nisam nikad video. Sumnjam da je to, a kako kazes, bilo bi nemoguce proveriti u kojoj meri je zlezda puna i kakav je sadrzaj u njoj. Kod problema sa samom zlezdom najcesce pas vuce i zadnjicu po tlu, kao da se sanka.
Alergija na pljuvacku buva (FAD u stranoj literaturi) je najucestaliji razlog proredjenja dlake i cesanja pasa (pre svega u regiji iznad repa). Cesu se nogama po vratu, normalno, ali regija iznad repa i ponekad prepone su dostupne zubima ili ledja trljaju o prepreke, pa se promene brzo uocavaju. Postoje brojna (kako si rekao) poluefikasna sredstva protiv buva. Neostomosan je sredstvo koje nema veliku cenu, moze da se koristi na 7 dana (preporucujem 4 x), tretira se pas i okolina, a tek nakon celokupnog tretmana bih upotrebio neku dugotrajniju zastitu.
Mada ne zvuci logicno, promene poput ovih koje si naveo ponekad nastanu i zbog alergije na odredjene sastojke hrane (poslednje sto bi mi palo na pamet, ali se desava), zbog neblagovremenog ciscenja od crevnih parazita (retko kod odraslih), zbog alergije na polen razlicitih trava i sl... Ovo poslednje je nazalost postalo suvise cesto. Psi pocinju masovno da se cesu u predelu ledja otprilike krajem maja, pocetkom juna, a kulminacija bude tokom jula i avgusta. Najcesce se pocetkom jeseni sve smiri, nastupom kisnih dana. Ukoliko se cesanje javi iz godine u godinu i to tokom toplog perioda, moze se pretpostaviti da se o ovom tipu alergije radi. Necu reci da je glupost, jer nije, ali dobro treba razmisliti da li u tom slucaju raditi alergoloske probe. Kolege sugerisu i logike ima, ali:
probe kostaju dosta;
pas deluje neugledno, jer se na grudima sa strane obrije vece polje gde se alergeni ubrizgavaju;
rezultati cesto budu porazavajuci.
Na kraju ispadne da je pas alergican na mnogo toga. U nalazu cesto pise da je jako osetljiv na pljuvacku buva, grinje, duvanski dim, kucnu prasinu, a slabo osetljiv na ambroziju i sl. Sta da radis sa takvim nalazom? Nasmejes se, shvatis da je linjanje proslo pre brijanja grudi i da ces neko vreme imati mobilnu "mikrotalasnu" koja se i dalje cese .
Iskreno se nadam da ce se ovo smiriti u narednih dve-tri nedelje, jer je kod vecine pasa koji su imali slican problem vec pocela sanacija. Koliko god to izgledalo smesno i uzasno, najverovatnije bih da je moj pas u pitanju batalio Flogocid i antibiotike i pokusao sa kragnom u kombinaciji sa Benzodermom. On se maze, ali moze da se nanese i tako da pas ne primeti, jer mu obicno odgovara da ga ceses grubo na tim mestima. Prvo bih namazao ruke benzodermom i proveo s njim neko vreme da se navikne na taj (uzasni) miris, a onda bih mu mazao (polio regiju, a zatim utrljao) promenjena mesta. Mada svi preporucuju nanosenje Benzoderma vatom ili gazom, mislim da takav materijal upija previse sredstva i ja ga zbog toga nanosim rukom.
Da ne bih sugerisao upotrebu preparata koji se koriste u humanoj medicini, ako ovo sto sam pisao nije moguce izvesti prvo cemo se cuti, a mozda i videti ako me dnevne aktivnosti budu nanele u tvoj kraj.